Аналіз суддівства у 4 турі Прем'єр-ліги від екс-арбітра ФІФА Мирослава Ступара

20 серпня 12:13
Переглядів: 127
stupar
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА:

— Більшість матчів мої колеги провели на впевненому рівні, скажемо так, проте…

«Ворскла» — «Металург» Д. Доволі негадано цей матч став поки найскандальнішим у поточному чемпіонаті. Справді, називаючи речі своїми іменами, слід визнати, що арбітр Романов і його асистент Чос провалили свою роботу. Хоча в першому таймі картина мала доволі спокійний, обнадійливий вигляд, однак і тоді мали місце дві суддівські помилки. Спочатку показали жовту Пердуті, хоча там слід було обмежитися усним попередженням. Потім покарали Скляра, натомість потрібно було давати жовту Нельсону — за симуляцію. Після перерви почалося щось незрозуміле. Спочатку Пердута, який просто на замасі потягнув Нельсона, отримує другу жовту та червону, однак у цей момент втручається Чос, відтак червона та жовта ворсклянину відміняються, натомість Нельсон таки отримує картку за симуляцію, хоча того разу він якраз не симулював. За кілька хвилин — червона Чечеру: Ковпак штовхнув Чечера, останній кинувся за претензіями до Романова, а той показує донеччанину жовту. Опісля — Громов грає рукою, той же Чечер знову до арбітра, однак отримує від нього червону — нібито за апеляцію. А треба було покарати — принаймні усно — полтавця. І взагалі: треба було відчути гру, помітити, що вона розпалюється, спробувати заспокоїти гравців. Після такого знову взяти контроль над грою було надто складно. Однак Романов не зупинився: за що він дав попередження Янузі, за що другу — відтак червону Скляру? І, як апофеоз, перший гол Громова: він сам забивав «чисто», але перед тим бив по воротах Ковпак, який отримував пас із явного офсайду. І тут, уважаю, основна помилка на совісті асистента: зверніть увагу, наскільки неуважно він слідкував за епізодом, наскільки аж надто статечно рухався паралельно футболістам…

«Іллічівець» — «Динамо». Начебто простий і очевидний матч, де все завершилося не тільки переконливою перемогою однієї з команд, а й значно кращим її ігровим виглядом, який упродовж усіх 90 хвилин не спричиняв запитань щодо підсумкового переможця, отримав певний резонанс. Стосувався він епізодів із другим і третім узяттям воріт, у яких дехто угледів «міліметрові офсайди». Так ось, на мою думку, Мосейчук щоразу правильно розбирався, бо в тих ситуаціях виконавці «Динамо», отримуючи м’яч, перебували на одній лінії з оборонцями «Іллічівця». Також рефері правильно оцінив ситуацію зі взяттям динамівських воріт: під час подачі штрафного маріупольський футболіст на дальній стійці був у офсайді, однак передача пішла не на нього, Яворський ударив, м’яч покотивсь у ворота, й добре, що ніхто його не торкнувся, бо якби торкнувся той маріуполець, який був на дальній стійці в офсайді, такий гол треба було би відміняти… Усе ж помилка у цьому матчі була, проте це помилка асистента Карапетяна: в першому таймі, коли Ярмоленко отримав пас і виходив сам на сам, офсайду в нього не було.

«Волинь» — «Карпати». Працював Іванов, працював ніби нормально, крім одного моменту. За рахунку 0:0 Федорчук, перебуваючи в карному майданчику, отримав брутальний удар у ногу з боку Голодюка, треба було ставити пенальті, натомість Іванов промовчав. А за кілька хвилин Кожанов відкрив рахунок. Тобто бачимо, що арбітр уплинув як на хід гри, так і, до певної міри, на підсумковий результат.

«Металург» Зп — «Дніпро». Кутаков, на мій погляд, непогано відпрацював. Хоча нині деякі експерти наполягають, що в моменті, котрий призвів до доволі складної травми Коноплянки, потрібно було показувати червону картку оборонцю «Металурга». Я не можу із цим погодитися. Давайте не плутати складність травми й об’єктивні, незалежні від обставин, чинники, що призвели до неї. Що там було? Коноплянка, завдяки своїй швидкості та вищій індивідуальній майстерності, пройшов запоріжця, а той, не маючи такого класу, врізався в нього. Проте там, наголошую, не було наміру діяти грубо, просто так склалося. І не треба порівнювати наші справи з тим, що було на чемпіонаті світу. Ви ж не забувайте, який клас гравців «там» і «тут».

«Чорноморець» — «Зоря». Мене вже запитували, чи правильно вчинив Тейку, коли акробатично вкидав кулю з ауту. Відповідаю: за правилами. Адже він кидав м’яч із-за спини із замахом — які можуть бути запитання?

Вас зацікавила новина? Поділіться будь-ласка з друзями в соціальних мережах:
Дізнавайтесь про новини спорту в Галичині першими | Закрити